Antropologia urbana

L'antropologia urbana és una vessant de l'antropologia social consistent en l'estudi etnogràfic i transcultural de la urbanització global i de la vida a les ciutats.[1] La seva recerca tracta noves perspectives de comprensió en àrees com l'urbanisme, l'esfera pública, l'activitat simbòlica en ciutats del món, la manera de producció industrial, el procés de globalització, la multiculturalitat, la societat de la informació, l'anàlisi de xarxes i els moviments socials.

Aborda la vida urbana a partir del treball de camp i la perspectiva holística propis de l'antropologia. Aquesta disciplina s'ocupa de la forma i l'espai de les ciutats, l'urbanisme com a forma relacional, els processos d'urbanització, les tipologies de les metròpolis, les expressions i manifestacions urbanes de tipus comunitari i els fenòmens migratoris. Les àrees metropolitanes s'han constituït en objecte d'estudi de les investigacions sobre temes com l'etnicitat, la pobresa, el conflicte urbà, el turisme, les classes socials i les variacions subculturals.[2][3]

  1. Calvo, Daniel Malet «Brevísima Introducción a la Antropología Urbana» (en anglès). "A ver quem passa". O Rossio. Proceso social y dinámicas interactivas en una plaza del centro de Lisboa [Watching who's passing by. The Rossio. Social Process and interactive dynamics in a Lisbon's center square].
  2. Gómez, Pedro. «De la antropología a la antropología urbana» (en castellà), 2008-12. [Consulta: 18 novembre 2020].
  3. Margolis, Maxine L.; Kottak, Conrad Phillip «Marvin Harris (1927-2001)». American Anthropologist, 105, 3, 2003-09, pàg. 685–688. DOI: 10.1525/aa.2003.105.3.685. ISSN: 0002-7294.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search